Olej konopny nierafinowany to masa NNKT a w tym kwasów Omega 3, 6, 9. Charakteryzuje się on bardzo ciekawym orzechowo – korzennym smakiem i zapachem. Olej z konopi ma w składzie witaminę K, która ma pozytywny wpływ na proces krzepnięcia krwi, a także bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Olej konopny jest także bardzo cennym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, fitosteroli, fosfolipidów, chlorofilu i minerałów.
Masa netto: 100 ml
Kraj pochodzenia: Polska
Cena: 10,87zł
Taka 100 ml buteleczka to dla osoby dorosłej około 828 kalorii - i to tych dobrych. A sama butelka jest wykonana z ciemnego szkła chroniącego zawartość przed promieniami słonecznymi. W środku znajduje się szklana pipetka, którą możemy odmierzać potrzebną ilość oleju.
Olej nierafinowany tłoczony jest na zimno, bez ingerencji wysokiej temperatury. Trudniej jest go wyprodukować niż olej rafinowany, dlatego jego cena jest wyższa. Za to ma wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak opóźnianie i hamowanie chorób cywilizacyjnych, z którymi ciągle się zmierzamy, jest to otyłość, niedokrwienne choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Kobiety ucieszą się z właściwości opóźniających starzenie się organizmu, ponieważ chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Bardzo cenimy produkty konopne zarówno za walory smakowe, ale także zdrowotne i kosmetyczne. Na blogu wiele razy publikowałam np. kremy z tym właśnie olejem. W kuchni stosuję go rzadziej ale na pewno się poprawię. Urzekł mnie ten orzechowy posmak, jest interesujący i intrygujący. Dodaje niepowtarzalnego charakteru wszelkim sałatkom. Ja dodaję go do mojej ulubionej sałatki z serem feta, sałatą, rukolą, pomidorem, oliwkami, ogórkiem i słonecznikiem. Mieszam wtedy olej konopny z wodą i wybranym sosem sałatkowym. Jest to idealny dodatek do obiadu lub przekąska między posiłkami czy na imprezie.
Olej nierafinowany tłoczony jest na zimno, bez ingerencji wysokiej temperatury. Trudniej jest go wyprodukować niż olej rafinowany, dlatego jego cena jest wyższa. Za to ma wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak opóźnianie i hamowanie chorób cywilizacyjnych, z którymi ciągle się zmierzamy, jest to otyłość, niedokrwienne choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Kobiety ucieszą się z właściwości opóźniających starzenie się organizmu, ponieważ chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Bardzo cenimy produkty konopne zarówno za walory smakowe, ale także zdrowotne i kosmetyczne. Na blogu wiele razy publikowałam np. kremy z tym właśnie olejem. W kuchni stosuję go rzadziej ale na pewno się poprawię. Urzekł mnie ten orzechowy posmak, jest interesujący i intrygujący. Dodaje niepowtarzalnego charakteru wszelkim sałatkom. Ja dodaję go do mojej ulubionej sałatki z serem feta, sałatą, rukolą, pomidorem, oliwkami, ogórkiem i słonecznikiem. Mieszam wtedy olej konopny z wodą i wybranym sosem sałatkowym. Jest to idealny dodatek do obiadu lub przekąska między posiłkami czy na imprezie.
fajny klimat bloga
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :*
UsuńJeszcze nie znam tego olejku, ale czemu nie... :)
OdpowiedzUsuńCiekawych produktów zawsze warto spróbować ;)
UsuńUwielbiam olej konopny! Sklep internetowy, w którym regularnie go nabywam, posiada w sprzedaży oleje o różnym stężeniu, więc każdy może znaleźć tam coś dla siebie. Ja zazwyczaj sięgam po wersję 10%, ale dobrze sprawdzały się u mnie też mniejsze stężenia. Zauważyłam, że odkąd dodaję ten preparat do jedzenia, odporność mojego organizmu bardzo się poprawiła. Dziś uświadomiłam sobie, że nie chorowałam na nic poważnego już od ponad roku. Ten olej naprawdę działa więc cuda!
OdpowiedzUsuń