sobota, 6 kwietnia 2019

BioIndygo » Olej konopny nierafinowany


Olej konopny nierafinowany to masa NNKT a w tym kwasów Omega 3, 6, 9. Charakteryzuje się on bardzo ciekawym orzechowo – korzennym smakiem i zapachem. Olej z konopi ma w składzie witaminę K, która ma pozytywny wpływ na proces krzepnięcia krwi, a także bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Olej konopny jest także bardzo cennym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, fitosteroli, fosfolipidów, chlorofilu i minerałów. 

Skład: olej z konopi siewnej (Cannabis sativa L.) tłoczony na zimno

Masa netto: 100 ml

Kraj pochodzenia: Polska

Cena: 10,87zł


Taka 100 ml buteleczka to dla osoby dorosłej około 828 kalorii - i to tych dobrych. A sama butelka jest wykonana z ciemnego szkła chroniącego zawartość przed promieniami słonecznymi. W środku znajduje się szklana pipetka, którą możemy odmierzać potrzebną ilość oleju.

Olej nierafinowany tłoczony jest na zimno, bez ingerencji wysokiej temperatury. Trudniej jest go wyprodukować niż olej rafinowany, dlatego jego cena jest wyższa. Za to ma wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak opóźnianie i hamowanie chorób cywilizacyjnych, z którymi ciągle się zmierzamy, jest to otyłość, niedokrwienne choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Kobiety ucieszą się z właściwości opóźniających starzenie się organizmu, ponieważ chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Bardzo cenimy produkty konopne zarówno za walory smakowe, ale także zdrowotne i kosmetyczne. Na blogu wiele razy publikowałam np. kremy z tym właśnie olejem. W kuchni stosuję go rzadziej ale na pewno się poprawię. Urzekł mnie ten orzechowy posmak, jest interesujący i intrygujący. Dodaje niepowtarzalnego charakteru wszelkim sałatkom. Ja dodaję go do mojej ulubionej sałatki z serem feta, sałatą, rukolą, pomidorem, oliwkami, ogórkiem i słonecznikiem. Mieszam wtedy olej konopny z wodą i wybranym sosem sałatkowym. Jest to idealny dodatek do obiadu lub przekąska między posiłkami czy na imprezie.


4 komentarze:

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie "Acne skin" używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga.

Dziękuję za każdy komentarz ❀