sobota, 11 marca 2017

Look Food » Syrop klonowy » Sól himalajska » Ksylitol


Look-Food - producent żywności ekologicznej

Firma Look Food Sp. z o.o. jest dynamicznie rozwijająca się firmą produkcyjno–handlową. Udziałowcy i współpracownicy firmy to doświadczona kadra, mająca wieloletnie doświadczenie w produkcji oraz handlu w branży spożywczej, a w szczególności w sokach, napojach, olejach oraz produktach ekologicznych.
Specjalizujemy się w temacie „zdrowej żywności”, dlatego w naszej ofercie mamy produkty zarówno BIO (jesteśmy certyfikowani przez Ekogwarancję) jak i produkty bezcukrowe.


Syrop klonowy chyba każdemu kojarzy się z amerykańskimi filmami czy serialami. Każdemu rankowi towarzyszył ten przysmak. I nie wiem, jak Wy, ale ja zawsze byłam ciekawa jak smakuje ten syrop przypominający płynny miód. W sklepach na terenie Polski już od dawna kupić można syrop klonowy, jednak nigdy po niego nie sięgnęłam z powodu obawy o jego smak oraz cenę, której ciężko było mi zainwestować. Dziś już wiem, czym jest syrop klonowy, jak smakuje oraz jak i z czym go używać.

Pomysł na zastosowanie syropu miałam od razu. Jasne, że musiałam zrobić pancake! Nigdy wcześniej ich nie robiłam, ale jak na pierwszy raz wyszły smaczne i takie jak chciałam. Przepis na pancake znalazłam na Fanpage Look Food. Zmodyfikowałam go do produktów, które posiadałam w domu, i wyszło sycące i pyszne śniadanie.

Syrop jest bardzo słodki, rzadszy od miodu i w sumie mógłby być niego gęstszy, aby nie spływał z naleśników. Po poznaniu tego zdrowego słodycza będę chętnie po niego sięgała. Dżemy, sosy, cukier puder poszedł na razie w odstawkę. Zastępuje je syropem klonowym i dodaję do pancake, naleśników, zup mlecznych. A w ramach coraz dłuższych, cieplejszych dni chętnie będę go stosowała do sałatek owocowych i gofrów.

Syrop klonowy to tradycyjny kanadyjski produkt, nie bez przyczyny nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz docenianych walorów smakowych, syrop charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, m.in. manganu, cynku i magnezu oraz witamin z grupy B. Syrop klonowy wykazuje działanie prozdrowotne, potwierdzone w licznych badaniach naukowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-klonowy-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie_43643.html
Syrop klonowy to tradycyjny kanadyjski produkt, nie bez przyczyny nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz docenianych walorów smakowych, syrop charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, m.in. manganu, cynku i magnezu oraz witamin z grupy B. Syrop klonowy wykazuje działanie prozdrowotne, potwierdzone w licznych badaniach naukowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-klonowy-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie_43643.html
Syrop klonowy to tradycyjny kanadyjski produkt, nie bez przyczyny nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz docenianych walorów smakowych, syrop charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, m.in. manganu, cynku i magnezu oraz witamin z grupy B. Syrop klonowy wykazuje działanie prozdrowotne, potwierdzone w licznych badaniach naukowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-klonowy-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie_43643.html

Syrop klonowy to tradycyjny środek słodzący pozyskiwany z pnia drzewa klonowego stosowany od wieków przez Indian Ameryki Północnej jako substancja odżywcza i lecznicza.

Obecnie syrop klonowy jest jedynym na świecie produktem komercyjnym całkowicie naturalnym powstającym bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Zawiera między innymi cynk, wapń, magnez, sole fosforu i manganu oraz witaminy, głównie z grupy B, H, PP, liczne związki fenolowe i znaczną ilość kwasu abscyzynowego (ABA) – fitohormonu hamującego wzrost, fotosyntezę i kiełkowanie rośliny oraz wspomagającego proces opadania liści i hamowanie krążenia soków. U człowieka związek ten stymuluje wydzielanie insuliny poprzez komórki trzustki oraz uwrażliwia komórki tłuszczowe na jej obecność , co jest istotne do utrzymania prawidłowej masy ciała i odchudzaniu.

W toku prowadzonych w ostatnich latach badań odkryto 54 nieopisane wcześniej korzystne związki. Większość z nich to antyoksydanty o działaniu przeciwnowotworowym, antybakteryjnym i przeciwdziałającym cukrzycy.

Syrop klonowy można używać zamiast cukru lub miodu praktycznie do wszystkiego: napojów, kawy, herbaty, jako polewę do racuchów, naleśników, gofrów a nawet do pieczeni i sałatek


Najważniejsze zalety KSYLITOLU:
  1. Działa profilaktycznie, zapobiega powstawaniu próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł.
  2. Stabilizuje równowagę kwasowo - zasadową organizmu.
  3. Stanowi źródło wolno przyswajalnej i długotrwałej energii. 
  4. Ułatwia proces mineralizacji (m.in. przyswajanie wapnia przez kości).
  5. Wzmacnia układ odpornościowy.
  6. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
  7. Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
  8. Może być stosowany jako środek zapobiegawczy bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.
  9. Działa antybakteryjnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych.


Najważniejsze zalety SOLI HIMALAJSKIEJ RÓŻOWEJ:
  1. Porcja różowej soli himalajskiej zawiera mniej sodu od tradycyjnej soli.
  2. Różowa sól himalajska jest świetnym źródłem minerałów.
  3. Możesz ją dodać do oczyszczającej kąpieli.
  4. Możesz jej używać, jako środka zobojętniającego kwas.
  5. Różowa sól himalajska wzmacnia kości i zęby.
  6. Sól ta oczyszcza powietrze.
  7. Różowa sól himalajska pomaga oczyścić zatoki.
  8. Różowa sól himalajska ma lepszy wpływ na ciśnienie krwi niż sól tradycyjna.
  9. Sól ta pomoże ci lepiej spać.
  10. Różowa sól himalajska pozytywnie wpływa na trawienie. 

http://www.look-food.pl/

Zapraszam na Facebook Look Food, gdzie znajdziecie wiele przepisów z użyciem zdrowej, ekologicznej żywności.

16 komentarzy:

  1. Same pyszne i zdrowe rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tej ilości niezdrowych produktów co się pochłania to i tak mało ;)

      Usuń
  2. Świetne produkty, sól himalajską stosuję na co dzień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się na nią powoli przerzucam, bo nie dość że zdrowsza to jeszcze ładniej wygląda ;)

      Usuń
  3. Jakie pyszności. Syropu klonowego nigdy nie próbowałam ale chciałabym to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem z niego bardzo zadowolona ;) za miodem aż tak nie przepadam a syrop jest słodki ale nie mdły ;)

      Usuń
  4. I po co ja tu na świętą noc wchodziłam ;D haha bym takie cudo z syropem klonowym zjadła uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Diabełek podkusił haha :p kucharka ze mnie słaba ale nawet smacznie wyszło :p

      Usuń
  5. Jeszcz enigdy takiego nie probowalem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię syropu klonowego ;/ :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie przepadam za miodem to syrop lepiej mi posmakował ;)

      Usuń
  7. Tez zawsze byłam ciekawa jak smakuje syrop klonowy i nawet nie wiedziałam, że jest tak drogi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz coraz częściej widzę je w sklepach ale ceny wszędzie są wysokie niestety ;)

      Usuń
  8. Same ciekawe produkty :), czasem o nich już słyszałam i widziałam je w sklepie, ale jeszcze ich nie używałam, dlatego fajnie o nich poczytać i może kiedyś się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem zacofana w tych produktach :P ale nadrabiam zaległości. Szkoda, że taka zdrowsza żywność jest droższa sporo i nie na każda kieszeń.

      Usuń

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie "Acne skin" używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga.

Dziękuję za każdy komentarz ❀