Look-Food - producent żywności ekologicznej
Firma Look Food Sp. z o.o. jest dynamicznie rozwijająca się
firmą produkcyjno–handlową. Udziałowcy i współpracownicy firmy to
doświadczona kadra, mająca wieloletnie doświadczenie w produkcji oraz
handlu w branży spożywczej, a w szczególności w sokach, napojach,
olejach oraz produktach ekologicznych.
Specjalizujemy się w temacie „zdrowej żywności”, dlatego w naszej
ofercie mamy produkty zarówno BIO (jesteśmy certyfikowani przez
Ekogwarancję) jak i produkty bezcukrowe.
Syrop klonowy chyba każdemu kojarzy się z amerykańskimi filmami czy serialami. Każdemu rankowi towarzyszył ten przysmak. I nie wiem, jak Wy, ale ja zawsze byłam ciekawa jak smakuje ten syrop przypominający płynny miód. W sklepach na terenie Polski już od dawna kupić można syrop klonowy, jednak nigdy po niego nie sięgnęłam z powodu obawy o jego smak oraz cenę, której ciężko było mi zainwestować. Dziś już wiem, czym jest syrop klonowy, jak smakuje oraz jak i z czym go używać.
Pomysł na zastosowanie syropu miałam od razu. Jasne, że musiałam zrobić pancake! Nigdy wcześniej ich nie robiłam, ale jak na pierwszy raz wyszły smaczne i takie jak chciałam. Przepis na pancake znalazłam na Fanpage Look Food. Zmodyfikowałam go do produktów, które posiadałam w domu, i wyszło sycące i pyszne śniadanie.
Syrop jest bardzo słodki, rzadszy od miodu i w sumie mógłby być niego gęstszy, aby nie spływał z naleśników. Po poznaniu tego zdrowego słodycza będę chętnie po niego sięgała. Dżemy, sosy, cukier puder poszedł na razie w odstawkę. Zastępuje je syropem klonowym i dodaję do pancake, naleśników, zup mlecznych. A w ramach coraz dłuższych, cieplejszych dni chętnie będę go stosowała do sałatek owocowych i gofrów.
Syrop klonowy to tradycyjny środek słodzący pozyskiwany z pnia drzewa klonowego stosowany od wieków przez Indian Ameryki Północnej jako substancja odżywcza i lecznicza.
Obecnie syrop klonowy jest jedynym na świecie produktem komercyjnym całkowicie naturalnym powstającym bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Zawiera między innymi cynk, wapń, magnez, sole fosforu i manganu oraz witaminy, głównie z grupy B, H, PP, liczne związki fenolowe i znaczną ilość kwasu abscyzynowego (ABA) – fitohormonu hamującego wzrost, fotosyntezę i kiełkowanie rośliny oraz wspomagającego proces opadania liści i hamowanie krążenia soków. U człowieka związek ten stymuluje wydzielanie insuliny poprzez komórki trzustki oraz uwrażliwia komórki tłuszczowe na jej obecność , co jest istotne do utrzymania prawidłowej masy ciała i odchudzaniu.
W toku prowadzonych w ostatnich latach badań odkryto 54 nieopisane wcześniej korzystne związki. Większość z nich to antyoksydanty o działaniu przeciwnowotworowym, antybakteryjnym i przeciwdziałającym cukrzycy.
Syrop klonowy można używać zamiast cukru lub miodu praktycznie do wszystkiego: napojów, kawy, herbaty, jako polewę do racuchów, naleśników, gofrów a nawet do pieczeni i sałatek.
Obecnie syrop klonowy jest jedynym na świecie produktem komercyjnym całkowicie naturalnym powstającym bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Zawiera między innymi cynk, wapń, magnez, sole fosforu i manganu oraz witaminy, głównie z grupy B, H, PP, liczne związki fenolowe i znaczną ilość kwasu abscyzynowego (ABA) – fitohormonu hamującego wzrost, fotosyntezę i kiełkowanie rośliny oraz wspomagającego proces opadania liści i hamowanie krążenia soków. U człowieka związek ten stymuluje wydzielanie insuliny poprzez komórki trzustki oraz uwrażliwia komórki tłuszczowe na jej obecność , co jest istotne do utrzymania prawidłowej masy ciała i odchudzaniu.
W toku prowadzonych w ostatnich latach badań odkryto 54 nieopisane wcześniej korzystne związki. Większość z nich to antyoksydanty o działaniu przeciwnowotworowym, antybakteryjnym i przeciwdziałającym cukrzycy.
Syrop klonowy można używać zamiast cukru lub miodu praktycznie do wszystkiego: napojów, kawy, herbaty, jako polewę do racuchów, naleśników, gofrów a nawet do pieczeni i sałatek.
Najważniejsze zalety KSYLITOLU:
- Działa profilaktycznie, zapobiega powstawaniu próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł.
- Stabilizuje równowagę kwasowo - zasadową organizmu.
- Stanowi źródło wolno przyswajalnej i długotrwałej energii.
- Ułatwia proces mineralizacji (m.in. przyswajanie wapnia przez kości).
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
- Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
- Może być stosowany jako środek zapobiegawczy bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.
- Działa antybakteryjnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Najważniejsze zalety SOLI HIMALAJSKIEJ RÓŻOWEJ:
- Porcja różowej soli himalajskiej zawiera mniej sodu od tradycyjnej soli.
- Różowa sól himalajska jest świetnym źródłem minerałów.
- Możesz ją dodać do oczyszczającej kąpieli.
- Możesz jej używać, jako środka zobojętniającego kwas.
- Różowa sól himalajska wzmacnia kości i zęby.
- Sól ta oczyszcza powietrze.
- Różowa sól himalajska pomaga oczyścić zatoki.
- Różowa sól himalajska ma lepszy wpływ na ciśnienie krwi niż sól tradycyjna.
- Sól ta pomoże ci lepiej spać.
- Różowa sól himalajska pozytywnie wpływa na trawienie.
Zapraszam na Facebook Look Food, gdzie znajdziecie wiele przepisów z użyciem zdrowej, ekologicznej żywności.
Same pyszne i zdrowe rzeczy :)
OdpowiedzUsuńPrzy tej ilości niezdrowych produktów co się pochłania to i tak mało ;)
UsuńŚwietne produkty, sól himalajską stosuję na co dzień
OdpowiedzUsuńTeż się na nią powoli przerzucam, bo nie dość że zdrowsza to jeszcze ładniej wygląda ;)
UsuńJakie pyszności. Syropu klonowego nigdy nie próbowałam ale chciałabym to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJestem z niego bardzo zadowolona ;) za miodem aż tak nie przepadam a syrop jest słodki ale nie mdły ;)
UsuńI po co ja tu na świętą noc wchodziłam ;D haha bym takie cudo z syropem klonowym zjadła uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńDiabełek podkusił haha :p kucharka ze mnie słaba ale nawet smacznie wyszło :p
UsuńJeszcz enigdy takiego nie probowalem :)
OdpowiedzUsuńCi powiem, że warto ;) dla łasuchów jak znalazł
UsuńNie lubię syropu klonowego ;/ :D
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie przepadam za miodem to syrop lepiej mi posmakował ;)
UsuńTez zawsze byłam ciekawa jak smakuje syrop klonowy i nawet nie wiedziałam, że jest tak drogi
OdpowiedzUsuńTeraz coraz częściej widzę je w sklepach ale ceny wszędzie są wysokie niestety ;)
UsuńSame ciekawe produkty :), czasem o nich już słyszałam i widziałam je w sklepie, ale jeszcze ich nie używałam, dlatego fajnie o nich poczytać i może kiedyś się na nie skuszę :)
OdpowiedzUsuńJestem zacofana w tych produktach :P ale nadrabiam zaległości. Szkoda, że taka zdrowsza żywność jest droższa sporo i nie na każda kieszeń.
Usuń